27 Haziran 2017 Salı

Farklı Şehirde Yaşama İsteği (Sahil Kasabası Misali)

Antalya

Daha yolun yarısında bile değilken emeklilik yaşıma bakayım dedim hoş zaten biliyordum da belki bir ihtimal değişiklik olur dedim :) 58 yaşında emekli olacağım yani daha 30 sene var koskoca 30 sene. He tamam primini falan dolduruyorsun sonra çalışmıyorsun yaşı bekliyorsun iyi de kardeşim bunu yapmak için sırtını bir yerlere yaslaman lazım.En azından kendine ait bir evin olmalı ki sadece eşinin maaşıyla geçinin o da Türkiye şartlarında özellikle İstanbul'da çok zor. Hala emekli olup çalışan insanlar var neden çünkü geçim derdi ev kiralarının , sebzenin meyvenin v.s. her şeyin pahalı olması bir de çocuk okutuyorsan veya çocuğu evlendireceksen işin daha da zor oluyor.

Eskiden emeklilik yaşı çok gençmiş mesela benim Annem 38 yaşında emekli olacakmış ama yaş vurduğu için hala emekli olamadı Allah'ın izniyle seneye emekli olacak yani 47 yaşında. Evet emeklilik yaşı 38 için çok erken bari şu yaşı 50'ye düşürseler 58 nedir arkadaş neredeyse 60 yaşında emekli olacaksın.

Bodrum

Çok sıkıldım İstanbul'dan biliyor musunuz. Evet Türkiye'nin en güzel şehirlerinden birinde doğup büyüdüm ama beni iyice basmaya başladı ,  bu aralar sürekli Serhat'a " gidelim , taşınalım " diyorum başka şehirde yaşama isteği oluştu bende zaten hep vardı yok diyemem ama artık hepten gitmek istiyorum.Serhat" ne yapcaz, ne işimiz var , iş yok güç yok , başka şehirde tutunabilecek miyiz sonra geri dönmekte olmaz çok zengin miyiz " falan diyor doğru kenarda üç beş birikmiş düğünden kalanlar var ben çalışmadığım için adam akıllı bir birikim yapamadık ama çok şükür geçindik. Bizim Antalya'ya gitme hayalimiz , tam oldu olacak derken önümüze çıkan engeller ve yine gidememek bunalttı beni. İnanılmaz derecede gidesim var sürekli forum sitelerini , blogger'ları okuyorum ama hepsinin ya sağlam bir işi var ya homeoffice çalışıyorlar ya birikmişlikleri var yada emekli oluyorlar bizde hiçbiri yok hiçbirinden kastım sıfırdan başlamak sıkıntı olabilir.

Bir yerde okudum " önce işimi ayarladım öyle gittim oradaki firmalara mail attım ve olumlu olduğunda taşındık" dedi. Bende Serhat'a dedim " atalım mail illa ki biri döner sen işini sağlama alırsan ben orada bir şekilde iş bulmaya çalışırım en kötü yine çağrı merkezinde çalışırım " diye.Ama bizimki oralı olmuyor hayır işin tuhafı hadi görüşmeye gitti ne yapcak nerede kalacak Antalya'da Serhat'ın kuzeni var aslında çevresi de sağlam ama biz maalesef bizim düğüne gelmedikleri için görüşmüyoruz daha doğrusu Antalya'dan İstanbul'a gelip bizim nikahımızın olduğu gün Edirne'ye gezmeye gittiklerini ve yetişemediklerini nikah sonrası yemeğe geleceklerini söylediler Serhat'ta kızgınlıkla gelmelerini istemedi çünkü nikah sonrası eğlenceyi büyük olasılık biz karşılıyoruz zannediyorlar ama öyle bir şey yoktu gelenler ücretin yarısını veriyorlardı hadi gelmediler etmediler bari sonra bir whatsapp'dan yaz bir mesaj at "kusura bakma" diye biz ona da razıydık ama öyle bir şey de olmadığı için biz o gün bugündür konuşmuyoruz ki Serhat ablası gibi görüyordu, 2013'de Antalya'ya gittiğimizde de onlarda kalmıştık sırf onlara masraf olmasın diye ağustos gibi bir sıcakta klima açmadan evde oturuyoruz onlar açın diyordu ama elektrik faturası çok gelir diye biz açmadan oturuyorduk evde..

Antalya

KPSS'ye kasım da girmiştim ve ilk defa 6 ay sonra tercih yapabildim çünkü hep sağlıkçı arıyorlardı yada puanın çok yüksek olması lazımdı adam akıllı bir yere girmek için..bende şans eseri bir şeye bakarken oradan oraya , oradan oraya derken bir bakmışım tercih yapmaya kadar gelmişim benim umudum yok zaten İstanbul'dan 3 yer yazdım o da Avrupa Yakasının bir ucunda farklı şehirleri bile tercih ettim. Düzce,Sakarya,Karaman,Hatay,Kırklareli,Çorum ama ya memur ya bekçi yada zabıta memuru ☺ Umudum dediğim gibi yok 71 almışım gidip 80 alanla yarışacak değilim..

Kafam karman çorman ne yapmam gerektiğini bilmiyorum neden bir an böyle oldum ki ben ? Benim aklımda hep Bodrum veya Alaçatı vardı ama oralarda geçinmek İstanbul'da geçinmek gibi kiralar uçmuş gitmiş bu yüzden en uygunu Antalya diye düşünüyorum.

Hepinizde vardır bu hayal " emekli olunca taşınmak" gibi ama ben emekliliği beklemek istemiyorum şimdiden gitmek istiyorum daha çoluk yok çocuk yokken gitmek istiyorum yaz diye mi böyleyim yoksa cidden bunalıma mı girdim. Bana akıl verin , yorum da bulunun ne yapmalıyım diye :(


13 yorum:

  1. Yok kuzum haklısın istanbul , ankara büyük şehir insanı yıpratıyor. Kazandığın asla yetmiyor. Çalışıyorsun ama gününü kurtarmak için o da seni mutlu etmez. Herkesin hayali deniz kenarında yaşlanmak yaşamak çok da haklılar. Benim Antalya da bunalma sebebim başka ailem huzur vermiyor Antalyadayım diye. Bir sürü şeyler neyse girmicem oralara. Ama Antalyada da iş bulmak zor yani karı koca iş bulmak cidden zor. Bulduğum işi daha hiç anlatmadım detaylı ; kurtulduğum gün anlatacağım inşallah. Ama bir iş tutturanda 6 ayda kazandığıyla kış boyu geçiniyor böyleside çok. Biz onlardan değiliz trk maaşla zor kiralar bazı yerlerde uygun ama o yerlerde otururmusun bilmiyorum yani göç almış ya rus mahallesi ya suriye ya da belalı semtler. Çok iyi araştırmak lazım yağmur bir şey olursa mail at. Bunalırsan bile at :) yolunuz bahtınız açık olsun inşallah gelirsiniz buralara.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsun canım İstanbul gibi bir yerde bile iş bulmak eskisi kadar kolay değil . Annemin emekli olmasına az kaldı benim ben gitsem de annemin de emekli olduktan sonra yanıma geleceğini biliyorum o konuda içim rahat ama işte iş durumları benim kafamı kurcalıyor . Eşim iş görüşmesine gitse nerede kalacak günü birlik gidip gelmek bir dünya uçak parası vermek demek . Hani çalışmıyor olsa küçük bi apart tarzı bi yere yerleşir veya eşyalı uygun fiyatlı bi eve yerleşip biraz araştırma yapma fırsatı buluruz ama böyle gidip gelmeyle çok zor olur ayrıca DJ'lik de yapıyor ya kendi işi dışında DJ'lik işlerini de kovalar . Belki yaz diye böyleyim bilmiyorum ki herkes tatile giderken ben İstanbul'da kaldım falan ee görünür de tatil planı da yok bu yüzden epey bi bunaldım :( Allah hayırlısını versin inşallah canımm. Birşey olduğunda muhakkak yazarım sana .

      Sil
    2. Otellerin organizasyon bölümüne bakan birimlerine mail video atabilir canım bir otelle anlaşma yaparsa devamlı işi olur dj olarak. Biz düğünde otelle anlaştık mesala her şey otele aitti müzisyeni , masa düzenleyeni , fotoğrafcısı. İlla gelmeye gerek yok. Valla çok iatiyorsun bu kadar istemeye olur yağmur ya içini ferah tut :)

      Sil
    3. Amin canım benim. Aslında bir ara askerden döndükten sonra Antalyadan bir otelden aramışlardı Serhat'ı ama ben pek istememiştim daha nişanlı bile değildik ne yapacak ne edecek orada diye düşündüm bende çalışıyordum sık sık görüşemezdik hele bir de yaz sezonu otellerin yoğunluğunu da işin içine katınca o Antalya işi yalan olmuştu üstüne üstlük ikinci kez bu çalıştığı yerdeki firmadan gönderecez dediler bu sefer de firma küçülmeye gitti bırak Antalya'ya gelmeyi Serhat'ı işten çıkartmadıklarına şükreder olduk bu da yalan oldu . Valla üçüncüde ya olacak ya olacak başka seçenek yok :) inşallah olurda hayallerim gerçekleşir ..

      Sil
  2. duygularıma tercüman olmuşsun. bizde eşimle aynı şeyi düşünüyoruz, düşünüyoruz da uygulama aşamasına gelince tıkanıp kalıyoruz. Maalesef İstanbul hariç Ankara da izmir de bile doğru düzgün iş imkanı yok.Bu da elimizi ayağımızı bağlıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maalesef öyle iş imkanı olmayınca elimiz kolumuz bağlı kalıyor :( İstanbul'dan gerçekten çok sıkıldım , ailemde burada olmasına rağmen ben yine de gitmek istiyorum tek ümidim kpss de atanmak var ama onda da umutsuzum :( Allah hayırlısını nasip etsin ..

      Sil
    2. ümidinizi kaybetmeyin

      Sil
  3. Ben de çok baktım emeklilik tarihime :) tam 2047 yılında emekliymişim. Ama Ankara'yı bırakabilir miyim bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an bana iş imkanı verseler ben giderim cidden. Çok sıkıldım çünkü hele şu an oturduğum yer 4 duvar arası bunalıyorum resmen :) hayırlısı Allah yüzümüze güler inşallah .

      Sil
  4. Eşim babası ve amcasının ortak şirketinde yönetici her tatile gittiğimiz belde de iş imkanları yaşama koşullarını esnafla konusur oldu. Ben onun kadar değilim ama eşim çok bunaldı fırsatını bulsa babası bırakıyorum işi dese bir dakika bile düşünmez. bizimde hayalimiz bir butik otel açmak. Hakkımızda hayırlısı. bir gerçek var ki istanbul artık yasanmaz bir şehir oldu. Çocuklarımızı bu sehirde büyütmek istemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke eşimde bunalsa , daha doğrusu oda bunalmış durumda ama iş imkanından dolayı bi yere kıpırdayamıyor bana bi gün hadi gidelim demesini beklemekten başka çarem kalmadı ne yazık ki :(

      Sil
  5. Bu kadar genç bir yaşta emekliliği düşünmenize şaşırmadım desem yalan olur. En güzel ve en çalışılacak yaşlarınız bence. İstanbul'dan kaçma fikrinizi ise tamamen destekliyorum.Çolukçocuk yokken yapılacak bir iş.Kalabalık bir aile oldukça İstanbul'dan kopması daha zor oluyor.Tecrübe ile sabit. İyi şanslar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında emeklilik yaşını belirtme amacım , emekli olmadan buraları terk etmek istiyorum demekti :) malum hepimizin emekli olunca sahil kasabasına yerleşme gibi hayali varya heh işte bende bu hayali öncesinden gerçekleştirmek istediğim için belirttim .. bende dediğiniz gibi çoluk çocuk yokken gitmek istiyorum çocuk olunca onun geleceğini düşüneceksin gitmesek mi burada mı okutsak vs olacak biliyorum ee bi de torun olacak her iki ailenin de ilk torunu ( gerçi benim ailem için tek torun olacak , tek çocuğum ya ben ) onlar da sevecek edecek gitmeyin dicekler biz yine kalacağız burada . İş bulunur bi şekilde belki burada kazandığından yüksek kazanamazsın ama bulursun geçinirsin yani umarım dediğiniz gibi gideriz buralardan bir an önce :(

      Sil

Share