30 Ekim 2015 Cuma

Nikah işlemleri için gerekli olan evraklar

Evet arkadaşlar ! Kır düğününden artık kesinlikle vazgeçmiş durumdayız.. Normal düğün salonlarını da sevmediğim için sadece Nikah yapmaya karar verdik sonrasında da eğlence yapacağız Allahın izniyle :)

Kendi işlemlerimizi yazacağım herhangi bir sıralama belirtmiyorum çünkü bazı yerlerde değişiklik gösterebiliyor :)

Nikah işlemleri için gerekli evraklar;



1) Nüfus Cüzdanı Aslı

Nüfus cüzdanınız resimli , son medeni halini gösteren ve 10 yıl içinde değiştirilmiş olması gerekiyor.

Benimki 2012 Nişanlımın 2013 olduğu için sıkıntı yaşamadık..

2) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi


İnternette 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi diyordu.Bense işi öyle bir abarttım ki.Bildiğiniz 5 adet fotokopi çektim :) İş yerindekiler " Yağmur ne yapacaksın bu kadar fotokopiyi" dediklerinde " ee evlilik için " diyorum herkes tuhaf tuhaf suratıma bakıyordu. Eee haklılar da ben ne olur ne olmaz ıslanır , yırtılır dursun diye fazladan çektim ..

Biz Nikah dairesine gitmedik bu yüzden Üsküdar Evlendirme Dairesinin internet sitesinde yazılanları dikkate aldık.
Nikah dairesine gittiğimiz de sadece 1 Adet  Nüfus Cüzdanı Fotokopisi aldılar :) Siz yine de ikişer tane bulundurun derin :)

3) İkametgah Belgesi


Normalde internet sitesinde "Evlenecek çiftlerden en az birinin adrese dayalı Üsküdar da ikamet etmesi veya izin belgesi alması gereklidir " diye yazmışlar.Biz de Üsküdar da yapmayı düşündüğümüz için ve benim adresim de Üsküdar'a bağlı olduğu için ikamet işini ben hallettim. Hatta ikamet belgesi almak için muhtarlığa gittiğim de 6.50 TL ödedim.


Nikah dairesine gittiğimiz de orada ki görevli kız ikamet belgesini uzatarak " buna gerek yok "demez mi ? :) Hani telefon da veya whatsapp da şöyle yan bakışlı suratsız bir ifade var ya aynı o bakışı attım. Olsun eksik çıkmasın da varsın parası gitsin hiç önemli değildi benim için. Herhalde benim TC kimlik numaramdan mı buldu bilemem ama siz siz olun öncesinde nikah dairesine muhakkak uğrayın biz vakit bulamadığımızdan hiç gitmedik. Sıkıntı yaşamadık. Ama yaşaya da bilirdik.



4)Fotoğraf/Resim

Öğle arasında , iş yerinden arkadaşım Sevdanın tanıdığı , hemen karşımızda ki "Fotoğrafçı Ozan Yıldırım'a"  gittim.." Merhaba beni Sevda ve Sinan abi yönlendirdi de " dedim fiyatta birşeyler yapsın diye böyle girdim konuya " Evet " dedi " Nikah işlemleri için vesikalık çektireceğim " dedim. Odaya girdim aynadan baktım saçımı falan düzelttim. Normalde işe giderken pek makyaj yapan biri değilimdir (dışarı gezmeye giderken bir yaparım)  Zor uyanıyorum bir de makyaj yapma derdine giremem dediğim için sadece eyeliner ve ruj sürer çıkarım evden. Ama o gün uykumdan 15 dakika feragat ettim ve makyaj yaptım, fotoğrafçıya gitmeden önce de sadece bir allığı tazeledim o kadar :)
Kaç tane fotoğraf istendiğine dair net bir bilgi bulamamıştım kimi yer de 7 , kimi yerde 8 falan yazıyordu bende kesin olsun 12 tane çıkartıyım dedim :)
Normalde fiyatı 25 TL'di bana 20 TL 'ye yaptı. Çokta düşmedi ama buna da şükür dedim :)
Nasıl çıkmışım ?  Ay kendimi görünce gülesim geliyor sürekli. Pek tombik çıkmışım oysa o kadar da kilolu değilim :(

Çekilecek fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş ,  cepheden , inkılap kanunlarına uygun ,  baş açık  ( Bayanlar da alın,çene, yüz tamamen gözükmesi şartıyla baş örtülü olabilirler ) üniforma, poz veya pul resmi olmaması gerekmektedir.

Fotoğraf ;    Sağlık Raporu için 1 tane ;
              Verem Savaş için 1 tane ;
                   Nikah dairesinde ki işlemler için 5 tane isteniyor toplam da 7 tane fotoğraf işinizi görüyor.Ama siz yine de dilerseniz 8 adet yanınızda bulundurun.Fazla mal göz çıkartmaz :)


5)Sağlık Raporu


Kan testi : Biz çok düşündük özel hastanede yaptırmayı hatta komple hepsi aradan çıksın istedik.Ama özel hastanede ki fiyatlar iki kişi için en az 150 TL 'den başlıyordu. Ayrıca akciğer filmi de çekileceği için fiyat biraz daha çıkıyordu. Bir de şu var bazı aile hekimleri özel hastanenin vermiş olduğu ciğer filmini onaylamayabiliyorlarmış.Bunu arkadaşımın eşi hastanede çalışıyor o söyledi.Bizde riske atmayalım dedik..


Geçen cuma işten iki saat izin aldım (normalde izin alan biri değilimdir bir işim varsa yıllık izinden düşürüyordum ama zaten pazartesi için tüm gün izin alacaktım ve yoğun bir sezonda olduğumuz için o topa hiç girmedim) önce gittim aile hekimimin olduğu sağlık ocağına ücretsiz kan testi yaptırdım canım çok acıdı ve hala kolum mosmor ! Zaten pek gıcık oldum ya neyse.

DİPNOT ! Gün içinde verilen kan testi (benim gittiğim sağlık ocağında kan testi saat 10.00'a kadarmış ) bir sonra ki gün sabah veya öğle saatlerin de çıkabiliyormuş. Ben sıkıntı yaşamadım benim ki sabahtan hazırdı . Ama Nişanlıcığım kan testini verirken biraz oradaki hemşireyi zorlamış :) " Sizde nişanlısınız anlarsınız sabahtan çıkartmasını sağlar mısınız " demiş. Hemşire de " tamam sabah 10.30-11.00 gibi çıkartılmasını sağlıcam " demiş. Normalde Serhat'ın ki bir sonrası gün 14.00 da çıkacakmış.Her gün aynı saatmiş ama biz cuma günü gittik yani pazartesi hazır olabilirdi. Neyse ki Serhatta da sıkıntı yaşamadık. Benden tavsiye aynı gün içinde koşturmak istemiyorsanız ve özel hastaneye para vermek istemiyorsanız Başvurunuz mesela pazartesiyse Perşembeden testi verin cuma gününe kesin hazır olduğunu bilirsiniz. Dediğim gibi bizim Allaha şükürler olsun sıkıntı yaşamadık ama yaşamayacağımız anlamına da gelmiyordu.



Akciğer Filmi : Biz Sevdiceğimle aynı gün yani cuma günü bu işlemleri halledelim diye sözleştik fakat ikimiz de o gün hiç denk gelmedik :) Ben kan testini verdikten sonra Ümraniyeye geçtim.Oradaki verem savaş dispanserine gidecektim nedeni ise sonuçları bir başkası alabilme ihtimalinin olmasıydı. Zaten Serhatta sormuş " sonuçları bir başkası alabilir mi "diye " evet " demişler. Ben bunu çok araştırdım fakat bulamamıştım.Aklınızda olsun.Herhangi bir aksilik olmadığı sürece sonuçları sizin adınıza bir başkası alabiliyor. Yanınızda bulunması gerekenler ise kalem (form doldurmak için.ben gittiğimde orada vardı ama siz yine de yanınızda bulundurun ) , bir adet fotoğraf (fotoğrafsız asla kabul etmiyorlarmış ) ve 20 tl paracık :) İşlem uzun sürmüyor içeri girdiğiniz zaman bir kere derin bir nefes alıyorsunuz bitiyor :)

 DİPNOT ! Öğleden önce çekilen filmin sonucu öğleden sonra 13.30 ile 16.30 arasında veriliyor. Öğleden sonra çekilen filmin sonucu ise bir sonra ki güne kalıyor.


6)Evlenme Ehliyet Belgesi

Bu da nedir ne değildir diye sordum soruşturdum ki zaten onu nikah dairesine gittiğiniz zaman veriyorlar :)


DİPNOT ! Unutmayın tam tamına 6 aylık bir süreci oluyor. 6 ay 1 gün öncesinden gün almaya gitseniz bile kabul edilmiyor.. Biz 2 gün sonrayla yırttık ve sağlık raporunun onaylandığı gün geçerli oluyor.İstiyorsanız 1 ay önce kan testi yaptırın isterseniz 1 gün önce. Aile hekiminin vermiş olduğu sağlık raporunun onaylandığı gün dikkate alınıyor.

Evet şimdi gelelim nasıl bir süreç geçirdiğimize ;


Pazartesi günü Serhat'la ikimiz de izinliydik. Ben kendime ait olan bütün evrakları toplayıp önce sağlık ocağına gittim. Yukarıda ki kağıdı veriyorlar , evliliğe engel olmadığına dair yazı ve fotoğraf var. Ben sadece bu kadarını kestim :) Unutmayın gittiğiniz de fotoğraf yanınıza bulundurun.Oradan çıkıp ikamet almaya gittim ama gerek yokmuş. Neyse problem değil eksik olmasın da fazla olsa da olur.. İşlerim bittiğinde Serhat'ın yanına gittim. Beraber 10.30 da hastanedeydik neyse ki onun raporu da çıkmıştı Allaha şükürler olsun problem yaşamadık..

Evlendirme dairesine gittik , sıra aldık , bizimle birlikte 3 çift vardı. Sıra bize geldiğinde evrakları verdik. Bayan"Ne zaman istiyordunuz " dedi bende " .. pazartesi ayy pardon cumartesi " dedim. Serhat bana baktı " Pazar pazar eyvah sen şimdiden heyecanlandıysan nikah günü ne yapacaksın " dedi :) Az çok belki tahmin edersiniz hangi tarihi aldığımı ama şu an için nazar değmesin diye söylemiyorum..Nişanlım bunu blogum da söyleyeceğimi bildiği için özellikle beni uyardı " daha sonra söylersin şimdi bir şey yazma olur mu aşkım " dedi " tamam " dedim :)

Bayan " siz içerde bekleyin ben sizi çağıracağım " dedi biz kapıda bekledik bir 5 dakika sonra bizi çağırdı işte 3 sayfalık bir kağıt verdi (hatırladığım kadarıyla ) he işte o kağıt "Evlenme Ehliyet Belgesi" . " Bu dosyayı götürüp evlendirme şefine verirseniz size gün verecektir " dedi. Neyse biz kağıtları aldık.


Evlendirme şefi bir kaç işlem yaptı dosyaları inceledi günü söyledik, saati söyledik ve tarihin yazılı olduğu kağıdı verdi :) Oradan çıktık bir ohh dedik . Allaha şükürler olsun hiç bir aksilik olmadan halletmiştik. Biz sadece parasını ödemedik. Şu an ki fiyatları 475 TL ama biz büyük olasılık 2016'ın başında yeni fiyatlarla ödemeye yapacağız.


Pek heyecanlıyım,düşündükçe içim içime sığmıyor. Bir yandan da üzülüyorum.. Annemi bırakıp gideceğim , yeni bir hayata başlayacağım. Bakalım üstesinden gelebilecek miyim ? Çok marifetli bir kız olmadığım için güzel yemekler yapabilecek miyim? Misafirlerim geldiğinde onları çok güzel bir şekilde ağırlayabilecek miyim ? Hadi hayırlısı :)

Saygılar..

15 yorum:

  1. Çok iyi dusunmussunuz benimde fikrim boyleydi senin icin en güzeli böyle neden dersen hvalarda bozuk artik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aldığımız güne de zaten havalar öyle sıcak olacak gibi değil hafif bir esinti hafif bir güneş olduğu bir zamanı tercih ettik :) Yağmur yağmasın da ben razıyım malum fotoğraf çekimleri olacak..

      Sil
  2. Yaşam çok güZel.olacak ınan ki bende senin gibiydim ama şükür evlenince insan herşeyi yoluna giriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anda bayağı bir stresliyim bir yandan duygusallık bir yandan birşeyleri yapabilecek miyim korkusu .. Ama bende öyle düşünüyorum evlendikten sonra herşey yoluna girer..

      Sil
    2. aynen öyle oluyor 2012 den bu yana 3 yıl su gibi aktı

      Sil
  3. Aslında nikah yapıp sonra after party diyorlar galiba onun gibi bir şey yaparsan çok eğlenirsin. Bizim bir tanıdık öyle yapmıştı:)
    Birde kınan inşallah güzel olur ben kınaları seviyorum.
    Daha güzel bir havası oluyor:)
    Böyle bilgilendirici şekilde olan bu yazılarını okumayı seviyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kır düğünün de çok ısrarcıydım ama baktım ki fiyatlar bir hayli pahalı vazgeçtik . Evet bizde öyle nikah sonrası eğlence yapacağız bakalım şimdi mekan araştırması içindeyiz :) teşekkür ederim umarım kına gerçekten çok güzel olur şimdiden onun için kafam da tasarladığım bir çok şey var :) bilgilendirici olduysa ne mutlu bana..
      Sevgiler ..

      Sil
  4. 2012 yili geldi aklima da stresten 3 4 kilo vermistim artik sabah aksam nikah dugun gelinlik oturma takimi dusunur olmustum. Dediler ki anlamadan gececek. Ben de sana diyorum. Insallah 3 yil sonra sende evleneceklere yasadiklarindan ornekler verip rahatlatacaksin. Hayirli olsun simdiden Yagmurcugum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canımm şu an aklımda evlilikten başka hiçbirşey yok. Onu ne yaparım bunu yetiştirebilir miyim , kına da ne gerekli falan diye düşünmekten kendimi alıkoyamıyorum :) Bakalım umarım şu stresli dönemleri bir an önce atlatırımm..

      Sil
  5. Tebrikler:) Nişanlanma telaşım esnasinda blogunuza rastgelmistim ancak blogum olmaidigi icin takip vs yapmamıştim :) hayirli olsun tekrar darısı basima :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz ..
      Teşekkür ederim umarım bir faydası olmuştur :)
      Sevgiler..

      Sil
  6. Son 2 aya bıraktık bu işlemleride mecburen :/ şuan öyle tutuştum ki anlatamam :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer nikahı ayrı düğünü ayrı yapacaksanız o zaman gün bulman zor olmaz ama sadece nikah yapacaksan biraz zor olabilir biz 6 ay öncesinden hallettik :) Sadece nikah yapacağımız için işi garantiye almak istedik.

      Sil
    2. Otele gelsin istiyoruz memur :) Bugün aradım sizin blogunuzu okuduktan sonra tek sıkıntımız şu olurmuş işte biz akiam 8 de nikahımız kıyılsın istiyoruz ama memur o saatte gelmeyebilirmiş. Bilmiyorum bakalım işimiz zor biraz ama ancak temmuzda bu işlere sıra geliyor :/

      Cevabın için çok teşekkür ederimmm :*

      Sil
    3. Evet benim bildiğim de akşam saat 19.00'a kadar . Nikah dairelerinde öyle ama gittiğim bazı düğünlerde akşam saatinde de yani saat 20.00'da da nikah memuru geliyordu :) Hayırlısı olsun . Allah gönlüne göre versin canım :)

      Sil

Share